HAMLET

Wiiliam Shakespeare
HAMLET
Dramatisointi: työryhmä
Ohjaus: Heidi Parkkinen, Sami Hirvonen + työryhmä

Hamlet on ikiaikainen kuvaus siitä, miten sivistynyt ja rakastettava nuorukainen voi muuttua tunteettomaksi ja arvaamattoman väkivaltaiseksi tappajaksi, joka lopulta tuhoaa myös itsensä. Perheen, rakkauden ja ympäristön vaatimusten ristitulessa on vaarassa hajoaa sekä nuoren prinssi Hamletin mieli, että koko valtakunta. Näytelmässä seurataan, kuinka manipulaatio ja vallanhimo tuhoavat ihmissuhteita sekä ihmisiä. Hamletin maailmassa totuus ja valhe ovat umpisolmussa, rakkaus ja viha syleilevät toisiaan sekä elämä ja kuolema ovat yhtä samaa elämän kiertokulkua. Prinssi Hamletin kanssa elämän ristiaallokossa taiteilevat olemassaolon oikeutuksestaan kaikki näytelmän roolihenkilöt. Onhan ihminen on aina sidoksissa ympäröivään maailmaan.

OLLAKO VAI EI OLLA? Tätä kysyy yhdessä Hamletin kanssa Taidekoulu Estradin teatterilinjan syventävien opintojen ryhmä omassa tulkinnassaan tästä näytelmäklassikosta. Maailma on muuttunut Shakespearen ajoista, mutta ihminen on pohjimmiltaan sama. Samat tarpeet, halut ja mielen lait määrittelevät ihmisen tekoja sekä ajattelua. Tämän päivän Hamletin on helppoa samaistua Williamin Hamletin sielunelämään. Tämän päivän Ofeliat kokevat samaa väheksyntää ja miesten määrittelyä kuin Williamin Ofelia. Isät ovat edelleen isiä, äidit äitejä, perheet perheitä. Valta on edelleen samaa huumetta ja muutamien etuoikeus. Kysymys kuuluu: ajat muuttuvat, mutta muuttuuko ihminen?

Voiko kukaan kulkea juuri omaa tietään? Miten pitkälle kostossa voi kulkea? Onko olemassa yhtä totuutta? Miten hajonnut mieli etsii oikeutuksen julmuudelle? Parantaako rakkaus hulluuden? Voiko hullu rakastaa? Onko naisella mitään virkaa? Antaako kuolema helpotuksen?